Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen

 

Beeld

We care about the World - We care about You

Claudia Sträter streeft naar een juiste balans tussen people, planet en profit. Dat wil zeggen dat wij het als bedrijf belangrijk vinden goed te zijn voor de mensen in onze organisatie, maar ook voor de wereld om ons heen.

Wij vinden het belangrijk en vanzelfsprekend onze bijdrage hieraan te leveren. We zijn daarom het pad naar verbetering ingeslagen met als doel het creëren van deze bewuste wereld. Hoewel wij beseffen dat dit een on-going proces is waarbij dit prachtige einddoel een bijna onmogelijke opgave is, laten we ons hierdoor niet uit het veld slaan. In tegendeel! Het geeft steeds weer extra energie om verbeteringen door te voeren en op die manier vooruitgang te boeken.

 

Fabrics

Claudia Sträter wil graag bijdragen aan een duurzame wereld en kiest daarom steeds vaker voor verantwoord geproduceerde materialen zoals Tencel, biologisch katoen en gerecycled polyester. We kiezen waar mogelijk voor verantwoord geproduceerde materialen, zoals TENCEL™ Lyocell, biologisch katoen en gerecycled polyester. De items die Claudia Sträter maakt van milieuvriendelijke stoffen zijn in de winkel en in de online shop te herkennen aan het eco-friendly label.

We proberen steeds weer duurzamere materialen te vinden die passen binnen onze collecties. We kiezen bijvoorbeeld steeds vaker voor Tencel®, een duurzamere viscose variant. Veel van onze stoffen en materialen worden geproduceerd in Europa, maar ook daarbuiten. Zo hebben wij een inmiddels jarenlange samenwerking met een leverancier in China. Dankzij hen beschikken onze collecties sinds twee jaar over gerecycled polyester, afkomstig van PET-flessen.

Daarnaast hanteren wij een met zorg samengestelde Restricted Substances List om te voorkomen dat er schadelijke stoffen verwerkt worden in onze producten. Deze lijst is gebaseerd op de huidige nationale en internationale wetgeving en wij verwachten van onze leveranciers deze regels te respecteren. De missie van Claudia Sträter is om verantwoordelijkheid te nemen voor de sociale en ecologische impact van onze producten. Hiervoor ontwikkelden we een Materials Policy, waarin onze richtlijnen, eisen en voorkeuren voor ethische inkoop van materialen beschreven staan.
Bekijk hier onze richtlijnen, eisen en voorkeuren voor ethische inkoop van materialen.

DE PRODUCTIELANDEN VAN CLAUDIA STRÄTER

Bij Claudia Sträter streven we naar transparantie over onze productie. Een belangrijke stap in dit proces, is laten zien waar de kleding van Claudia Sträter wordt geproduceerd. Op onderstaande kaart kunt u precies zien in welke landen de kledingstukken van Claudia Sträter worden gemaakt, deze landen zijn roze. In het cirkeldiagram vindt u de percentages van het productieaandeel per land in 2017. Elk jaar worden de kaart en het cirkeldiagram geüpdatet.

WERELDKAART

 • Overzicht
 • China
 • Turkije
 • Oekraïne
 • Bulgarije
 • India
 • Italië
 • Nederland
 • Portugal
 • Roemenië
 • Hongarije
 • Litouwen
 • Tunesië
 • Pakistan
 • Overzicht
 • China
 • Turkije
 • Oekraïne
 • Bulgarije
 • India
 • Italië
 • Nederland
 • Portugal
 • Roemenië
 • Hongarije
 • Litouwen
 • Tunesië
 • Pakistan

 

Responsible production

Wij vinden het belangrijk dat alle collecties worden gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. We willen dat de mensen in de maakateliers goed behandeld worden en veilig kunnen werken. Daarom is Claudia Sträter sinds juli 2015 aangesloten bij de Fair Wear Foundation. Voorheen lieten wij de arbeidsomstandigheden controleren door een andere organisatie, maar door nieuwe ontwikkelingen hebben we ervoor gekozen over te stappen naar de Fair Wear Foundation. Dit is een onafhankelijke organisatie en multi-stakeholder initiatief. Fair Wear Foundation controleert, door lokale bezoeken, de arbeidsomstandigheden in de ateliers op acht internationaal afgesproken normen. Ze voert gesprekken met het management van de ateliers, met lokale werknemersorganisaties en arbeiders zelf. Na een dergelijk bezoek (audit) ontvangen wij een rapport met aanbevelingen. Wat loopt goed en waar zit nog marge om te verbeteren? Daarna is het aan ons eigen MVO-team om concrete stappen te zetten. Er vindt overleg plaats met de productiemanagers en de ateliers hoe we de verbeteringen kunnen aanpakken. Lees meer over Fair Wear Foundation: www.fairwear.org.

Jaarverslag
U kunt hier het jaarverslag van 2015/16 lezen.
U kunt hier het jaarverslag van 2016 lezen.
U kunt hier het jaarverslag van 2017 lezen.

Brand Performance Check
FWF beoordeelt ons elk jaar op onze inzet om de internationale FWF-standaarden in de productielocaties te implementeren. Hier kunt u het Brand Performance Check rapport van FWF lezen van 2015/16, 2016 en 2017

Convenant

Hoe zit het in Nederland? Veel wetgeving is natuurlijk Europees, maar ook de Nederlandse overheid liet zich niet onbetuigd in het verduurzamen van de kledingsector. In 2014 en 2015 was er het Plan van Aanpak met heel wat voorbereidende werkgroepen waaraan ook wij deelnamen. Dit resulteerde in het Convenant 'Duurzame Kleding en Textiel' dat op 4 juli 2016 is ondertekend door ruim 60 Nederlandse modebedrijven waaronder Claudia Sträter. Het is opgesteld door een brede coalitie van brancheorganisaties, vakbonden, kritische organisaties en de Rijksoverheid. De partijen willen overkoepelende issues als gevaarlijke werkomstandigheden en milieuproblemen gezamenlijk aanpakken en transparante informatie aan de consument geven. Claudia Sträter rapporteert jaarlijks over de gerealiseerde stappen. Met die ondertekening conformeren wij ons dus formeel en publiekelijk. We zien het als een belangrijke aanscherping van ons MVO-beleid.

 

SHARE YOUR CLOTHES

Om bij te dragen aan een circulaire economie bedacht Claudia Sträter ook het 'Share your Clothes'-concept. In de Claudia Sträter winkel in de Amstelpassage van het Centraal Station in Amsterdam is het mogelijk items uit voorgaande seizoenen in te leveren én te kopen. Kleding wordt zo hergebruikt en komt niet op de immense wereldwijde textiel-afvalberg terecht. Wie een vintage Claudia Sträter koopt steunt bovendien de Claudia Sträter Foundation. Heeft u nog een vintage kledingstuk van Claudia Sträter in de kast hangen dat u niet meer draagt? Zo’n kledingstuk is geld waard: U ontvangt hiervoor direct de restwaarde van het kledingstuk in de vorm van FashionPoints op uw FashionCard!

Bedrijfsvoering

In de winkels en op het hoofdkantoor hebben wij een aantal milieubesparende maatregelen genomen. Naast het scheiden van afval in karton, glas, textiel, hard en zacht plastic, worden alle kledinghangers en dozen hergebruikt. Bovendien worden het plastic en karton dat we gebruiken ingezameld en door een afvalverwerkingsbedrijf gerecycled. Daarnaast verpakken we aankopen in de winkels in een recyclebare draagtas gemaakt van papier. De tl-buizen zijn vervangen door energiearme exemplaren en timers regelen de verlichting in onze etalages. Verder worden distributiewagens beter beladen en reist het personeel, daar waar mogelijk, met de trein in plaats van met het vliegtuig.

Claudia Sträter Foundation

Claudia Sträter steunt voortdurend verschillende goede doelen. Om structuur te geven aan deze donaties hebben wij in 2014 de Claudia Sträter Foundation opgericht. Met deze foundation ondersteunen wij goede doelen en maatschappelijke initiatieven die een bijdrage leveren aan bestrijding van armoede en aan wetenschappelijk onderzoek naar gezondheid. Dit alles met een focus op vrouwen in Nederland en België.

De projecten die wij hiermee ondersteunen zijn:

 • KWF

Financiële bijdrage voor onderzoek naar borstkanker;

 • Commissie Oekraïne

Gedragen Claudia Sträter kleding wordt verdeeld onder vrouwen in Oekraïne die onder de armoedegrens leven;

Donatie aan werkzoekenden van Claudia Sträter kleding, passend bij de functie waarop ze solliciteren;

 • Look Good... Feel Better

Donatie van knopen en fournituren, bedoeld voor het maken van ringen die door de stichting worden verkocht voor het goede doel;

 • Eenmalige initiatieven

Donatie om blindengeleidenhonden op te leiden en maatschappelijke bijdragen aan verschillende sportclubs.

Wilt u meer weten over Claudia Sträter & Maatschappelijk Verantwoord Ondernemen?


Stuur dan een e-mail naar: mvo@claudiastrater.com. Wij vertellen u graag meer!