Fashion Revolution Week 2018

Fashion Revolution Week 2018

CSR-manager Chris Chusinkei, China

Bij Claudia Sträter nemen we verantwoordelijkheid voor de ecologische en sociale impact van onze producten. Sinds 2015 zijn we aangesloten bij de Fair Wear Foundation en zetten we stappen om de arbeidsomstandigheden op de werkvloer te verbeteren. We beseffen dat dit een langdurig en soms ingewikkeld proces is, maar we laten ons hierdoor niet weerhouden. We blijven vol energie verbeteringen doorvoeren om op die manier vooruitgang te boeken. Onze lokale CSR-manager Chris Chusinkei uit China is een van de mensen die ons hierbij helpt.

Waar in China zijn de ateliers gevestigd die je bezoekt? Chris: ‘De locaties liggen heel veel uit elkaar, zowel in het noorden als het zuiden van China. Ik reis vanuit mijn woonplaats Hongkong. Als ik naar het noorden vlieg, blijf ik daar zo’n vijf dagen om verschillende ateliers te bezoeken. De werkplaatsen in het zuiden bezoek ik per hogesnelheidstrein.’ Ga je onaangekondigd? ‘Nee, een audit wordt altijd van tevoren gepland. Ik maak een afspraak en stuur een mail met de voorbereidingen die ik van het management verwacht. Zoals het verzamelen van documenten. Dat bespaart veel tijd op de dag zelf.’ Wat is een belangrijk onderwerp? ‘De omstandigheden in de ateliers waar kleding voor Claudia Sträter wordt gemaakt zijn goed. Met veiligheid hoef ik me bijvoorbeeld niet veel bezig te houden. Wel met het terugdringen van overuren. Chinezen zijn ijverig en veel ateliers werken met een systeem waarbij per stuk wordt uitbetaald. Toch moeten werkuren correct worden geregistreerd zodat werknemers niet te veel uren maken.’ Wat vind je leuk aan dit werk? ‘Dat ik eraan kan bijdragen dat ateliers steeds beter worden gerund. Zodat werknemers naast hun werk van hun sociale leven kunnen genieten.’

Meer informatie over ons MVO-beleid is te vinden op www.claudiastrater.com/mvo

CSR-manager Kemal Ortayli, Turkije

In naaiateliers in onder andere Europa, China, India en Turkije toveren werknemers stoffen om tot prachtige Claudia Sträter kledingstukken. Onze lokale CSR-managers zijn door moederbedrijf FNG aangesteld om de internationaal afgesproken normen van de Fair Wear Foundation waarvan we lid zijn te implementeren in de ateliers in hun land. Zo werken we aan goede arbeidsomstandigheden voor alle makers van onze collecties. We vinden het belangrijk dat zij goed behandeld worden en veilig kunnen werken. Vandaag maakt u kennis met CSR-manager Kemal Ortayli uit Turkije.

Hoe ziet een gemiddelde werkdag eruit? Kemal: ‘Er is eigenlijk geen gemiddelde werkdag. Ik bezoek veel verschillende locaties in Turkije dus elke dag is anders. Tijdens een audit, dat is een werkbezoek, praat ik eerst met de eigenaar of de manager. Daarna heb ik vertrouwelijke gesprekken met de werkers. Ik beloof discretie waardoor ze mij alles kunnen vertellen wat ze eventueel dwarszit. Ik sluit een bezoek af met een tweede gesprek met de eigenaar waarin ik aangeef welke verbeteringen gewenst zijn. Ik schrijf ook een rapport met bevindingen en aanbevelingen dat het management een paar dagen later ontvangt. In dat rapport neem ik ook foto’s op van de werkplekken. Ik houd als het ware een spiegel voor.’ Wat is een belangrijk thema in Turkije? ‘Er zijn veel onderaannemers dus het naleven van de afspraken op het gebied van sociale standaarden is niet altijd makkelijk. Er wordt gewerkt met Syrische vluchtelingen. Ik probeer er samen met de leveranciers voor te zorgen dat ook zij een goed contract hebben en hun werk allemaal legaal kunnen doen.’ Wat motiveert jou? ‘We kunnen het systeem niet van de ene op de andere dag veranderen, maar we zetten wel degelijk stappen in de goede richting. Dat motiveert. De support die ik krijg vanuit het hoofdkantoor van Claudia Sträter helpt mij ook enorm om dit werk goed te kunnen doen.’

Vrijdag 27 april verschijnt het derde en laatste deel uit deze serie op onze website.

Meer informatie over ons MVO-beleid is te vinden op www.claudiastrater.com/mvo

CSR-manager Pooja Singh, India

We vinden het belangrijk dat onze collecties worden gemaakt onder goede arbeidsomstandigheden. Daarom hebben we het convenant Duurzame Kleding en Textiel getekend en zijn we sinds 2015 lid van de Fair Wear Foundation. Deze organisatie controleert de arbeidsomstandigheden in de ateliers op acht internationaal afgesproken normen. FNG, het moederbedrijf van Claudia Sträter, heeft daarom in 2017 lokale CSR-managers (CSR staat voor Corporate Social Responsibility) aangesteld om ervoor te zorgen dat deze normen worden geïmplementeerd. Een van hen is de Indiase Pooja Singh.

Wat is je werkgebied? Pooja: ‘Dat is voor Claudia Sträter heel India. Ik woon in Delhi en leg met mijn auto grote afstanden af om de verschillende ateliers te bezoeken. Naaiateliers en leerateliers, maar ook locaties waar wordt gewassen, geprint…’ Wat doet een CSR-manager? ’Ik voer audits uit en probeer er samen met het management voor te zorgen dat de arbeidsomstandigheden waar nodig worden verbeterd.’ Wat is een audit? ‘Een volledige audit beslaat twee dagen. Op de eerste dag praat ik met het management om de stand van zaken en de verwachtingen te bespreken. Ik controleer documenten en voer gesprekken met de werkers. Ik stel me niet op als controleur maar als teamlid. Ik luister, denk mee, moedig aan en adviseer. Op de tweede dag spreek ik met het management af welke verbeteringen doorgevoerd kunnen worden en op welke termijn we dit willen doen. Een tijdje later vindt de follow up plaats. Hier herhaalt zich het genoemde proces en zo worden verbeteringen stapje voor stapje doorgevoerd.’ Wat motiveert jou? ‘Het voelt goed om een verschil te kunnen maken. Laatst heb ik bijvoorbeeld iemand kunnen helpen een social security number te krijgen. Ik vind het fijn dat ik op deze manier iets terug kan doen voor de maatschappij.’

Woensdag 25 april verschijnt het tweede deel uit deze serie op onze website.

Meer informatie over ons MVO-beleid is te vinden op www.claudiastrater.com/mvo

Gerelateerde Artikelen
Focus op verantwoorde en gecertificeerde mohair

Aangezien er steeds meer vragen komen over ons beleid wat betreft mohair, hierbij onze toelichting:

We willen graag transparant zijn over ons MVO-beleid. We gebruiken verschillende dierlijke materialen in de collecties, waaronder mohair. Dit haar is afkomstig van de angorageit. In 2018 bestond de collectie uit 0,16% mohair, voornamelijk verwerkt in knitwear.

Lees meer
Claudia Sträter loves Anna Drijver

De succesvolle merkcampagne EMPOWERED BY Claudia Sträter, met in de hoofdrol actrice Anna Drijver, krijgt een winters vervolg. Met de campagne EMPOWERED BY Claudia Sträter, die in februari van dit jaar werd gelanceerd, laat het modemerk zien hoe sterk en relevant de collectie is voor de krachtige, zelfbewuste vrouw.

Lees meer
Fashion Revolution Week 2019

Tijdens Fashion Revolution Week wordt aandacht gevraagd voor de arbeidsomstandigheden in de textielindustrie. Concrete aanleiding voor dit initiatief was de ramp bij Rana Plaza in Bangladesh in 2013. Het doel van Fashion Revolution Week is aandacht vragen voor en geven aan de makers van onze kleding en bewustzijn te creëren bij de consument met de terugkerende vraag Who Made My Clothes?

Lees meer